Pages

Thursday, April 7, 2011

Tips for newbie like me lol.. ^_^


Assalamualaikum and moshi2 readers..


Actually perkara ni dah banyak orang bebelkan kat post masing2.. disebabkan aku pun "newbie".. aku nak share gak lah perkara asas ni kat korang.. especially for all the NEWBIE yang baru masuk dunia blog.. please.. tolong sila ikut perkara asas ni supaya dapat menyenangkan blogger dan pembaca yang lain.. 
(ceh.. nak paksa gak si shez ni kan.. haha XD)


1. Buang Verification for Comments

    Dashboard > Settings > Comments 
> Show Word Verification Words > No


2. Buat Comment form korang sebagai Pop-up

    Dashboard > Settings > Comments > Comment For Placement 
> Pop-up window


3. Sesetengah terlupa tentang ini(including aku)..  "Adult Content"
#Disablekan dengan step ini

    Dashboard > Settings > Basic > Adult Content > No


4. Sesetengah newbie juga terlupa tentang ini .(ni pun aku gak.. hehe)
Comment Show or Hide ?

    Dashboard > Settings > Comments > Comments > Show


5. Ramai antara blogger lupa tentang ini (Yes! its me.. haha)
Setting URL pada Widget Follower

    Dashboard > My Account > Edit Profile > Link > Isikan URL korang

so.. amacam?? senang je kan.. bagi sesiapa yang sudah mengikut perintahku.. Tahniah!! teruskan usaha yang belum selesai k.. (tolong sharekan pada blogger2 yang lain sekali aw^^)


p/s:  sama2 lah kita hulurkan tangan ringankan beban.. selamat beramal.. =D

2 comments:

Shamsuddin Amin said...

thanks...
sgt begune tuk ak...^^

i am S!L4H.. said...

welcome to the blogger world. heee

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...