Pages

Thursday, April 21, 2011

Hujan Lebat and Berhemah...


Assalamualaikum and konniciwa readers...!

Pejam celik pejam celik tinggal seminggu lagi aku praktikal kat APS.. Yatta!!!^^ tapi peliknya bila dah nak habis makin banyak lah plak keje yang diberikan.. aiya~~ Sekarang ni pun dah masuk dua hari aku terlibat dalam satu event pasal HVDC kat SACC Convention Shah Alam.. 

tapi Alhamdulillah.. Aku bersyukur sangat sebab akhirnya dapat gak badan aku bergerak dengan aktif.. (nampak sangat aku tak wat keje langsung before this) kantoi sudah.. haha XD

jangan pikir lain bukan ni keje yang aku wat o_O


Babak pertama(Hujan Lebat)...
Selama dua hari ini.. tempat korang hujan lebat tak?? ada banjir melimpah bagai kat highway sampai banyak kereta tersadai kat tengah2 jalan tak?? Tempat aku kena macam ni wei.. Sumpit aku tak tipu.. (sumpit?? err..X_X) tapi seriusly ni first time aku alami kat highway dan dalam Shah Alam.. ngee~~

Sebelum ni tak pernah2 kena ujan lebat seteruk tu.. Kilat sambung-menyambung.. petir bersepah-sepah.. pampers terapung bertaburan sana sini (*yang ni aku tipu) memang dikira paling teruk lah pada aku.. ngee~~ moreover time tu aku dengan bini merah aku lak gi event.. memang sakit parah yang amat lah aku ni.. nasib2..

Tapi memang nasib aku baik time tu sebab aku telah diselamatkan oleh baju transparent aku.. (plastik) yeah.. aku cipta baju ujan sendiri dengan menggunakan plastik.. bukan plastik biasa.. tapi plastik sampah yang warna hitam tu.. KREATIFkan aku?? dengan bangganya aku sarung badan aku dengan benda alah tu.. hahah.. (padahal malu tahap cipan bagai aku pakai benda pelik tu time nak balik rumah) ngeng~~ 

 
Babak kedua (Signal)...

Pelbagai cabaran dan halangan aku dah tempuhi selama dua hari ni.. hontoni memang ser0n0k!! pergh.. bayangkan dengan banjir, jalan licinnya, hujan lebat, sejuk sampai terkencing-kencing (ops!! kena pakai pampers ni) dan banyak lagilah.. haha.. tapi ada antara banyak2 tu ada satu je masalah terbaik yang aku paling pantang sangat2 sampai aku pun leh kena heart attack bha.. arararrara X_X.. ni lah masalah terbaik aku bila merempit time hujan.. "Pemandu yang terlalu berhemah dijalan raya"..  dorang memang amat berhemah sampai..

Nak masuk simpang kiri atau kanan tak reti nak bagi signal especially motor (aku hampir terlanggar kot)..

Time hujan lebat bantai bagi signal hazardous 
(JPJ firaun mana ajar ni?! mata aku silau da)..

Bawak lembab macam siput b**i kat lorong belah kanan(ingat jalan ko sorang je ke!)..

Potong masuk lorong kecemasan tanpa tengok aku memecut kat belakang(#@%!%@**!!)..
Aku memang tak pernah miss lah jumpa dengan golongan2 ni.. setiap kali aku terserempak je mesti aku buat drift, willi dan macam2 gaya lagilah yang style2.. kalo korang tengok aku time tu confirm terkejut tahap beruklah korang.. haha..


Tapi takpelah, aku faham dengan keadaan time tu.. concentration kurang dan nak kejar masa~~ Yang aku bengang sekarang.. bila aku jumpa golongan ni dorang selamba dek je wat muka tak bersalah.. kan senang angkat tangan ke ape.. bukan setakat tu je.. Bantai sampai satu masa tu golongan ni salahkan kita balik.. siap tunjuk jari "ehem..!" lagi.. memang confirm2 meletop gunung berapi lak aku time tu.. esh!! tapi nasib baek aku cepat kecut sebab sejuk sangat.. aku pun wat bodoh bersabar je merempit.. (padahal memang pengecut tak berani nak sound balik) haha.. standard deviation lah.. Shez kan budak yang baik.. ngeng~~  

Nasihat untuk aku dan kepada sesiapa yang membaca.. tak kesahlah baby ke, remaja ke, dewasa ke, orang tua ke.. tolong lah ingat orang yang tersayang bila memandu or merempit.. Aku taw ramai yang pro race2 ni.. tapi beragak2 lah.. memang lah bila excident diri sendiri yang kena.. tapi pernah terfikir tak orang sekeliling kita yang kena tempiasnya.. and maybe disebabkan kesilapan kita orang yang tak bersalah dapat musibahnya..
so.. jadilah pemandu BERHEMAH ye.. 
macam AKU.. haha ^_^


p/s:  harap korang jangan ikut kekreatifan aku.. dah serik pakai plastik sampah jadi baju hujan (tekad nak bawa baju ujan lepas ni) haha XD..

5 comments:

SITI AISYAH BTE ARIFF said...

:-D aku pn de pengalaman duh pakai plastik smpah masa ujan..hahaha...chumel ape???nnt kene lumpur pn org xkan tau..hahaha/...

Ibnbakr said...

Hidup ni,sabar tue memang penting.. Mungkin diistilahkan "penakut",tapi sebenarnya lebih tepat diistilahkan sebagai penyabar.. Beginilah yang Islam ajar.. :)

amny said...

praktikal kt APS...? APS tu ape?nme syarikat ek?

Nonie said...

nonie dlu prktikal di suruhnya wt keje fotocopy je..hahaha

anamizu said...

drg bg keje byk tu nk test la tu..hihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...