Pages

Monday, May 9, 2011

"nak Biodata !!"


Assalamualaikum and moshim0sh!!

Tiba2 terlintas dalam kepala otak aku nak post pasal kesengalan aku ni kat korang.. teringat lak aku time zaman 1990-an dulu (macam dah tua sangat lah plak) haha.. Rasanya.. bukan2.. Memang korang pun pernah wat benda alah ni time zaman kehingusan korang.. kan? kan? kan? mengaku je lah.. tak yah nak nyorok tersipu-sipu malu disebalik kain orang.. hehe..

 
Dulu kat sekolah bila kita nak berkenalan dengan membe baru bukan maen payah.. Especially dengan perempuan.. nak kene bersurat kapal terbang bagai.. Malu2 kambing lah katakan.. nak mintak nombor takde hp lak.. (wah!! jauh tersimpang sampai terus mintak no.) gatal beno tu namanya.. Try punye lah try nak kenal dengan lebih rapat lah kan.. tiba2 terus senyap membisu tak berkata apa2.. Alasannya "malulah nak tegur perempuan, takde pengalaman " aiya~~ Last2 alternatif yang paling berkesan kasi buku Biodata..

Alahai~~ kadang2 aku segan gak wat keje2 camni.. Ye lah.. mintak biodata2 ni kan keje bebudak perempuan. tapi aku still megah menebalkan muka meneruskan pengumpulan biodata kawe2.. (paling banyak girls punye lah.. haha) yang tak leh blah buku ala-ala diari bebudak lak.. warna warni hias bagai.. Adoiyai~~ kadang2 aku sendiri pun tak nak ngaku aku lah budak yang wat semua tu.. hampeh 0_0".. 


Selalunya bila mintak biodata, apa maklumat yang selalu korang mintak eyk?? Kalo aku dulu bukan setakat mintak biodata kat bebudak skolah aku je.. kat sekolah laen pun aku mintak gak.. especially mintak kat bebudak Convent.. feewwiitt!! awek2 cun lak..(jangan prasan ye.. time tu aku tak matured agi =P) memang confirm takkan lepas peluang lah.. dah lah susah nak dapat. So.. aku mintak lah maklumat lebih mendalam sikit.. contoh macam... warna kegemaran ke, hadiah diidamkan ke, ciri laki yang diminati ke, dan yang penting kene ada nombor hp dia.. kalo takde nombor umah pun jadilah.. barulah intim sikit (nampak sangat miang n tak matured time tu) haha XD..
   
sekadar gambar hiasan.. petik dari en.Google^^
Buku biodata aku hampir samalah cantiknya dengan yang atas ni.. tapi agak crowded sikit.. maklumlah tulisan budak2 kan AGAK cantik.. tapi honestly tulisan perempuan wat biodata memang cantik dan kemas giler!! Semakin aku teliti setiap perkataan semakin aku terpikat padanya.. ahaaks.. (mallluuu3.. gedik lak shez ni.. myu3 ^o^) Bukan setakat tu je.. bukan main wangi lagi aku cium buku aku tu..(Entah perencah haruman pe lah dorang letak kan) Thats why aku simpan sebaik-baiknya "bagai menatang minyak yang tumpah" sampailah sekarang.. ngee~~ Actually banyak faedahnya buat keje2 biodata bagai ni.. Macam..
  • Bila kita dah lama lost contact ngan membe2.. kita leh rujuk balik buku biodata kita lor.. Dari situ dah menandakan yang kita tak pernah lupakan mereka.
  • Sedar tak sedar kita akan tersengih-sengih sorang diri bila tengok balik buku biodata yang dah lama tersimpan dalam muzium sambil mengingat kembali kenangan2 dulu.. yaawwwW!^_^
  • Dalam setiap biodata mesti diakhiri dengan ucapan kan.. so, selalunya ucapan2 tu lah yang banyak memberi semangat dan lebih mengingatkan kita kepadanya.
  • Semakin banyak biodata yang dikumpul semakin ramai orang hargai dan berkawan dengan kita. (macam wat hypothesis dalam sains form 3 lah plak~~) 
  • Selain itu gak, kita telah melatih diri kita dalam membuat resume bila nak apply sesuatu kerja nanti. (tapi korang janganlah plak tiru bulat2 macam dalam biodata tu.. resume pun ada formatnya gak.. haha)  
Jadi, tak salah pun nak mengamalkan wat biodata dalam kalangan kanak2 zaman sekarang ni. Malah lebih menggalakkan. Kita bukan je dapat kumpul maklumat.. Hubungan silaturrahim pun dapat dieratkan lor.. ngee.. Kepada yang still ada buku biodata ni.. janganlah buang agi.. simpanlah untuk dijadikan sebahagian daripada kenangan yang amat berharga buat anda.. Moreover itulah hasil titik peluh tangan anda sendiri.. ^_^
anyway.. enjoy this video ok.. Treasure by FT Island..



p/s:  Petua dari Datuk Dr. Shezwan.. Buku biodata ni bila disimpan lebih lama.. lebih berharga nilai harganya.. so, kebarangkalian nak wat jadi khazanah negara amatlah tinggi ye.. Selamat mencuba dan have a nice day.. haha XD

11 comments:

kotak bulat said...

ehehhe.. siyes teringat balik zaman skola dlu.. rasany buku biodata ni ad lebih dari tiga.. tp xingat ntah kemana perginya.. da ilang kot masa buang2 buku xpkai..
nice entry!

adwafarahin said...

haahahahaa seyes igt cter2 lame
betape noob nye la adwa dlu

mmg hebat wat biodata2 nie
tp tu sume kenangan..rinduu!

hehe

*psst! nk biodata awk..hahahaha

Shamsuddin Amin said...

alamak...
tringat zaman seluar besar kat bawah dulu...
siap pas2 biodata... hahaha

~SYAZ~ said...

hahaha XD
mmg zaman dolu2 kalau dikenang mmg best pon..
tak sangke la siot mintak biodata aweks!fiweet..

EB said...

Hahahaha..
Tp nmpkkn cara kita nak bkawan dulu mmg sngt2 sweet.. Bukan mcm skrg ni.. Dah tak ada tatasusila lg da.. Skrg ni bnyk yg pilih bulu.. Ko ada iphone ada bb aku kawan ko x da hp aku x mau kawan.. Pkaian ko x vogue x nak kawan.. ko budak kmpg x nak kawan.. Ko x ensem x nak kawan...

Dulu2 kita mmg kreatif nak bkawan.. Nak kenal org skrg xda da.. smua ada dihujung jari jemari.. mmg best ah.. Dulu aku pn buat juga ni.. Cuma dulu tulisan aku buruk jd jarangla menulis..

Btw mmg sweet aku baca pn aku trsengih2..

Nonie said...

hehe...betul2,zaman sekolah dulu nonie pun cmtu..
ade buku biodata..psal kwn2..sampi nw simpn tau

anamizu said...

mmg zaman kite2 skolah dedulu mcm gitu agaknye..
yelah mane la ade lg fesbuk,blog bagai nih nak kenalan..
nak xnak alternatif buku biodata tu gak lah kan??hihi

mmg memorable gila la ^__^
*ade simpan lg buku biodata tu..hik3

i am S!L4H.. said...

hakhak. biodataaaaaa. kalo bace balik sengih2 je. =p

missSenget said...

tak penah ada.. T___T

tak romantik lgsg kan..


eh..tapi suka tulis kt buku orang..

buku ko ada ruang kosong lg tak? meh bg pluang kt aku nk tulis... :P

deDetz said...

good morning shez! =)
saya pun pernah juga buat macam ni haha..
tapi buat kat kertas..
sebab tulah cepat hilang..adeyh..
kat kertas buku latihan pula tu =P

amir aizat said...

hahah kelakar la psal biodata2 dlu tuh,

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...