Pages

Wednesday, May 11, 2011

Ketagih Sinetron Indon...


Assalamualaikum and moshim0sh readers...

Aishiteru by Zivilia band

Wah.. Lagu Indon dah maju woo sekarang.. selalunya sesebuah lagu tu just campur dengan bahasa English.. tapi band Indon ni lain sikit.. Kalo korang perasan dia ada guna sedikit bahasa Nihon.. antaranya macam..

aishiteru = I love you
Kimita tuoku kitemo = Eventhough you far away..
Kiminoi shuaga sinagaru kara = I always remember you..
Shiniteruyo = believe it..

Aku tak sure lah romaji Nihon ni betul ke tak.. aku maen petik je dari lirik dia.. Kalo ada perkataan romaji yang silap tolong tegur ye.. aku pun still learning nihongo ni.. h0h0.. Actually lagu ni aku tau dari sinetron yang baru keluar dalam astro Ria, Sinetron Cinta Melody mula setiap hari Isnin sampai Jumaat, jam 6.30 petang sampai 7.30 malam.. Sinetron ni notbad lah.. kesah cinta lah katakan.. haha 
(terkantoi lak yang aku layan citer Indon) adoiyai~~



Tujuan aku wat entry kali ini bukan nak citer pasal Sinetron ni.. Aku malas nak citer sinopsis dia.. Nak terang aku sendiri pun tak faham sebab aku tengok sekali imbas je.. Tak khusyuk macam mama aku tu pun.. haha.. So.. kalo nak tau citernya macam mana.. layan sendiri lah ye.. XD Kebanyakan membe2 aku suka sangat tengok sinetron2 Indon bagai ni.. especially girls.. Betol kan? kan? tak nak ngaku plak.. ada sampai satu masa tu leh lak ikot gaya karakter yang ada dalam sinetron tu.. siap speaking2 Indon bagai.. (padahal aku pun layan) Nilah antara sinetron yang sempat aku layan.. Agak famous gak lah.. Rasanya korang pun pernah tengok kot..





Amacam?? pernah layan tak sinetron2 ni.. Ni lah antara yang the best sinetron aku layan sampai sanggup terbongkang depan TV selama 1 jam setiap hari.. memang tak pernah miss lah setiap episode.. Kalo miss pun ada ulangan tengah malam.. tu pun sanggup gak tu stayup semata-mata nak tengok.. adoiyai~~ Tapi aku still tak paham.. macam mana lah aku leh ketagih sangat padahal ada banyak drama kat Malaysia ni.. nak tau kenapa?? ni lah antara pendapat aku pasal sinetron Indon yang menjadi kegilaan masyarakat Malaysia sekarang..

  • Watak tertentu yang bermain dalam sinetron banyak menarik perhatian penonton.. (Semestinya yang berlakon tu pelakon yang encem dan cun2)
  • Jalan ceritanya banyak bahagian jiwangx2 yang perlbagai sampai leh membuatkan penonton tersengeh-sengeh sorang2.. (aku lah salah sorang tu..haha)
  • Kebanyakan sinetron selalu buat penonton tak puas ati.. mana taknya bila sampai part best or klimaks tiba2 "bersambung".. terpaksa lah tunggu keesokan harinya nak tengok sambungannya.. 
  • Antara salah satu faktor gak disebabkan lagu sinetron tersebut.. Lagu yang dorang letak semua best2.. memang layan lah bagi sesiapa yang jiwangx2 ni.. haha..
  • Part ni aku paling tak suka bila jalan ceritanya lembab tahap ciput b*b*.. Bukan setakat lembab dia banyak habiskan part tu dengan zoom kat muka je.. Then bila part yang ada masalah, penyelesaiannya memang paling bengap tahap cipan lah.. aku pun tak tau pengarah sinetron mana lah dorang kutip tapi still ramai gak yang layan citernya.. (tak paham tol aku dibuatnya.. adeyh~~)
  • Macam biasa bila time last episode sanggup tinggal semua keje yang dibuat.. maklum lah finishing lah katakan.. dan semua sinetron yang aku prasan semuanya happy ending.. time tu lah semua tersengeh-sengeh kambing sampai lalat masuk mulut pun tak prasan.. adoiyai~~ 
 Itu lah serba sedikit pendapat aku tentang sinetron Indonesia ni.. Kadang2 aku pun pelik macam mana lah aku leh ketagih sampai macam tu sekali.. Tapi kali ni aku nak kawal diri aku.. Aku dah tekad mesti hentikan ketagihan yang melampau ni.. Dah berapa kali dah aku miss gi riadah time petang2.. asik terperap ternak lemak ngadap TV je.. sampai bila nak "Fit".. adeyh.. 

My advice for me and u alls.. tak salah nak layan sinetron2 ni.. tapi jangan sampai kita lupa kepada perkara yang wajib sampai melengah-lengahkan 24434 semata-mata nak layan hiburan ni.. kita kawal diri kita, perbaiki amalan kita dan seimbangkan perkara dunia dan akhirat kita. Terpulang lah apa pendapat korang pasal sinetron ni.. Semua terserah atas minat masing-masing lor.. Anyway.. Gomennasai kalo ada beberapa perkataan yang tak sedap dipandang.. Aku just nak berkongsi pendapat yang telah lahir dari dalam hati dan kepala aku sendiri... no hipokrit or hippopotamus bagai.. haha.. I hope u alls enjoy reading this entry.. Have a nice day..^_^

p/s:  sinetron Cinta Melody ni macam best je.. nak tengok ke tak huh.. korang tengok tak?? hehe..

    11 comments:

    Dya said...

    ceta indon da byk mengarut ,,boringg bila tgok ..da la cita panjang nak mampus! ..konflik2 ..yg xmasuk akal...pening nya ceta!...haha...ni pendpt sy ..

    peep said...

    gua x lyn indon.. korea a daebak!! haha :)

    kotak bulat said...

    cerita indon ni jalan cerita dy hampir sme je..
    baik kejap, gaduh lame.
    da bercinta, dtg owg ketiga pulak..
    yg pling selalu jd,
    hero or heroin rupany anak angkat.. huhu..

    Recent post : CINTA WAKTU SEKOLAH DULU

    bungaitucantik said...

    aishiteru! luv dis song!!

    bungaitucantik said...

    kotak bulat neh mmg tak sah lar klo x krtik org kan! :P

    Shamsuddin Amin said...

    sinetron indon menyakitkan hati...
    tapi nak je tau sampai habis...

    cantekk said...

    betol la,,mmg mngarut yg teramat,,
    tp still layan sbb da mmg karekter citer2 indon begitu..

    *sarang hae yo ;-D haha, blajo2

    Henry Zackery said...

    layan citer MARIMAR best wooo :)

    Ujian Mata Untuk Lelaki Dan Perempuan

    kotak bulat said...

    baru perasan "bungaitucantik"

    mne ad kritik.. pendapat la.. :P

    Eien Mohmad said...

    ggrr~ i guna kat blog lagu Aishiteru (:

    sekadar untuk halwa telinga bulee laa ;D

    alyaclumsy said...

    i pun suka gila lagu ni, harini je dah bape kali ulang, hahahahah

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...